Tratamentul lemnului se clasifica astfel
- tratament impotriva focului (ignifug)
- tratament impotriva cariilor si al insectelor
- tratament impotriva mucegaiului si al fungilor
Ignifugarea se realizează cu substanţe ignifuge, denumite aşa datorită proprietăţilor acestora de a mări rezistenţa la ardere a materialelor lemnoase. Subliniem că este vorba doar de o mărire a rezistenţei la ardere, şi nu de transformarea lemnului într-un material complet ignifug. Deoarece lemnul este un material organic, mai devreme sau mai târziu el va lua foc, indiferent cu ce este tratat. Prin ignifugare se obţine o întârziere semnificativă a declanşării arderii, astfel încât rămâne suficient de mult timp la dispoziţie pentru a împiedica declanşarea efectivă a incendiului. De asemenea, jarul provenit din lemnul ignifugat se stinge mult mai repede decât jarul rezultat dintr-un lemn netratat.
Prima metodă este imersia (scufundarea) lemnului în soluţia ignifugă. Se obţin cele mai bune rezultate, dar se face greoi, şi doar în cazul lemnului neasamblat.
A doua metodă este pulverizarea, iar a treia este pensularea. Ultimele se pot aplica şi lemnului inclus deja într-o construcţie.
Unde este recomandata ignifugarea
- Pe structurile și elementele din lemn din construcții noi.
- La scările din lemn utilizate la evacuarea personalului.
- La expirarea perioadei de garanție a calității unei lucrări de ignifugare, conform specificaților producătorului.
- În alte situații în care investitorii sau proprietarii pot solicita ignifugarea.
Avantajele și beneficiile unei ignifugări
- ignifugare corect executată poate limita un incendiu la focarul initial și împiedică extinderea acestuia.
- ignifugare corect executată poate limita un incendiu la focarul inițial și împiedică extinderea acestuia
- Reduce costurile unei construcții, protejând-o, dar fără a implica sume mari, ca în cazul măsurilor foarte scumpe de protecție împotriva focului
- Realizarea unei ignifugări atrage după sine costuri reduse la încheierea polițelor de asigurare
- Asigură confortul psihic al beneficiarului
Tratamentul lemnului impotriva daunatorilor naturali este un procedeu fizic sau chimic de protectie a lemnului impotriva insectelor, mucegaiului, ciuperciilor si a tuturor daunatorilor care pot afecta durata de viata a acestuia.Lemnul este un material viu, organic, care, adus din natura, pastreaza in componenta sa insecte, ciuperci etc. De aceea, atunci cand este folosit ca material de constructie sau pentru realizarea unor obiecte, de la instrumente muzicale la sculpturi sau mobilier, lemnul trebuie protejat de actiunea acestora. Feqs Group utilizeaza o gama larga de antiseptizanti, in functie de natura fiecarui proiect. Aceste solutii concentrate sunt formate din biocide de generatie noua cu actiune antimicrobiana, care asigura protectia preventiva si combativa a lemnului in fata insectelor xilofage, inclusiv a termitelor, precum si a atacului ciupercilor ce duce la putrezirea sau mucegairea acestuia.